Soru: Elektrik Yangınlarında Hangi Söndürme Maddesi Kullanılır?

Elektrik kaynaklı yangınları söndürmek için ne kullanılmaz?

Elektrikler kesilmeden söndürme yapılmamalıdır. Bulunan bölgede herhangi bir kablo, elektrikli açık cihaz var ise dokunulmamalıdır. Elektrik yangınlarına müdahale Kuru kimyevi toz ile olabileceği gibi Karbondioksitli söndürücülerle de yapılabilir. CO2 yüksek etkiye sahip bir soğutucu maddedir.

Elektrik yangınları ne ile söndürülmez?

Elektrik yangınları iletken ürünlerin fazla olmasından ötürü kesinlikle su ile söndürülmemelidir. Nitekim elektrik ürünlerinden ya da elektrik tesisatından kaynaklı olarak çıkan yangınlarda iletkenlik sebebiyle suyun kullanılması çeşitli felaketlere de yol açabilir.

Yukarıdaki seçeneklerden hangisi elektrik kaynaklı yangınlarının söndürülmesi için kullanılır?

Elektrik yangınlarının son derece iyi biçimde söndürülmesi adına da yine kişilerin kuru kimyevi toz sistemleriyle birlikte karbondioksitli söndürme sistemlerini kullanması önemlidir. Suyun kullanılması yangının daha da alevlenmesini sağlayacaktır.

Hangi tip yangında hangi tip söndürme cihazları kullanılmalıdır?

Yangın Çeşitleri ve Söndürme Yöntemleri A sınıfı yangın tiplerinde katı malzemelerin yandığı bilinmektedir. Buna göre A sınıfı yangın tipinin söndürülmesi için sulu sistemler kullanılabilir. B sınıfı yangınlar ise sıvı yanıcı malzemelerden meydana gelen yangınlar olup bu yangınlarda mutlaka su kullanılmamalıdır.

You might be interested:  Sık sorulan: Elektrik Enerjisini Kim Bulmuştur?

Elektrikli cihaz ve sistemlerde çıkabilecek yangınlara müdahale ederken hangi söndürücü öncelikle kullanılmalıdır?

KARBONDİOKSİT (CO2) GAZI Karbondioksit (CO2) gazı yanıcı olmayan ve boğucu etki yapan bir söndürme maddesidir. B ve C sınıfı yangınlarda, ayrıca enerji yüklü elektrik tesisat ve cihaz yangınlarında etkilidir.

Elektrik yangını ne ile söndürülür?

Elektrik yangınlarının söndürülmesi için kullanılması gereken söndürücü karbondioksitli söndürücülerdir. Elektrik yangınlarına itfaiye gelmeden önce mutlaka bu söndürücüler ile müdahale edilmesi gerekmektedir.

Elektrik kaçağı yangına nasıl sebep olur?

Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.

Gaz yangınları nasıl söndürülür?

Yanıcı gaz ve basınç altında sıvılaştırılmış gaz haldeki maddelerin yangınlarıdır. C Sınıfı Yangınlar, genel kural olarak, gaz yangınlarında, yangın kaynağı kesilerek ve soğutma işlemi yapılarak söndürülür. D Sınıf Yangınlar, özel amaçla üretilmiş D sınıfı Kuru Toz ile söndürülür.

Kuru Kimyevi Toz elektriği iletir mı?

Kuru kimyevi tozlar genel olarak parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Elektriksel olarak yalıtkan olduklarından enerjili elektrik donanımı ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Fakat kirletici özelliği nedeniyle elektronik cihaz, hassas makina ve motor yangınlarında tercih edilmezler.

Elektrikten kaynaklı bir yangın çıkarsa ne yapmalıyız?

Eğer elektrik kaçağı kaynaklı ya da gaz kaçağı kaynaklı bir yangınsa asla su ile müdahale etmeyin. Gaz ve elektrik, su ile karşılaştığında yangın büyür. Burada yapabiliyorsanız gazı ve elektriği kesmeyi deneyin. Ardından 110 numaralı İtfaiye hattını arayın ve yardım çağırın.

Gaz patlamalarında oluşabilecek yangınlara söndürülmesi için uygulanacak genel yöntem nedir?

C sınıfı yangınlar gaz maddelerinin yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Bu tip yangınların söndürülmesi için de yine kuru kimyevi toz söndürücülerin kullanılması gerekmektedir.

You might be interested:  Okuyucular soruyor: 250 Watt Ampul Ne Kadar Elektrik Yakar?

Yanmakta olan maddeye göre yangın sınıfları nelerdir?

Yanıcı maddenin çeşidine göre yangınlar farklı sınıflara ayrılır.

  • A Sınıfı Yangın: Katı haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır.
  • B Sınıfı Yangın: Sıvı haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır.
  • C Sınıfı Yangın:
  • D Sınıfı Yangın:
  • E Sınıfı Yangın:
  • F Sınıfı Yangın:

Araçlarda hangi yangın tüpü kullanılır?

Yolcu sayısı 26’ya ulaşırsa, bu durumda 2 adet yangın tüpünün olması gerekmektedir. 12 tonu geçen çekiç ve kamyonlarda ise 1 ya da 2 yangın tüpünün olması gerekmektedir. Kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda da kuru toz yangın söndürme tüpünün olması gerekmektedir.

Hangi yangın tüpü alınmalı?

Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürücüler: A, B, ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Elektrik yangınlarını da söndürebilmekte olan ve fiyat / performans grafiği yüksek olduğu için en çok tercih edilen yangın söndürücülerdir. Karbondioksitli (CO2) Yangın Söndürücüler: B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir.

Tozlu yangın söndürme tüpü nerelerde kullanılır?

Elektriksel kaynaklı yangınlar, kızarmış yanan yağ yangınları ve parlayıcı sıvı yangınlarını söndürmek için kuru kimyevi toz kullanılmaktadır. İçerisindeki kimyasal özelliklerle nemi çeken kuru kimyevi toz, çeşitli yangın söndürme sistemleri arasında en önemli olanlarındandır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector