Zemin Sıkıştırma Testi Nasıl Yapılır?

Açılan çukurda gevşek malzeme kalmamasına özen gösterilir. Delikten alınan malzeme dikkatlice toplanır ve 1 g hassasiyetle tartılır.Çukurdan çıkan malzemenin hiç zayi olmamasına dikkat etmek gerekir. Daha sonra laboratuara alınan numunenin özelliğini temsil edecek bir numune alınıp su muhtevası ölçülür.

Kum testi nasıl yapılır?

Kazılan zemin tartılır. Silindir çukurun üzerine yerleştirilir ve açılır. Kum akışı durana kadar beklenir durduktan sonra kapatılır ve silindir kalan kumla beraber terazide tartılır. Kazıp çıkardığımız kumun su içeriği belirlenir ve elde ettiğimiz değerler ile kuru birim hacim ağırlıkları belirlenir.

Sıkıştırma testi nasıl yapılır?

Amacımız sıkıştırılmış dolgunun kuru birim hacim ağırlığını ve nem yüzdesini bulmak. Bu amaçla dolguda 15 cm çapında bir çukur açılarak çıkan malzeme alınır. Daha sonra açılan çukurun hacmini bulmak için çukura kum doldurulur. Alınan malzemeler laboratuvarda tartılarak etüvde kurutulup yeniden tartılır.

Proktor deneyi neden yapılır?

Proktor testi hangi amaçla kullanılır? Bu testlerden standart proktor ve modifiye proktor testleri laboratuar ortamında yapılmaktadır. Buradaki amaç sıkıştırılmış dolgu olarak kullanılacak yapay dolgu malzemesinin optimum su muhtevasını ve maksimum kuru birim hacim ağırlığını tespit etmektir.

Arazide sıkışma kontrolü nasıl yapılır?

Dolularda sıkışmanın kontrolünde kum konisi ve nükleer methotlar kullanılmaktadır. Zemin Araştırma Merkezi kontrollü dolgularda sıkışma oranlarının tespitine yönelik standart proktor, modifiye proktor ve arazi de kesafet deneylerini yapmaktadır.

You might be interested:  Zımba Teli Sökücü Nasıl Kullanılır?

Kum testi nedir?

Kum Konisi Testi sahada bulunan doğal veya sıkıştırılmış zeminin doğal birim hacim ağırlığının tespiti ve sıkışma yüzdesinin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir metottur. Bu test, belirli bir orandan fazla çakıl veya blok parçaları içermeyen zeminler için uygundur.

Kalıcı deformasyon testi nasıl yapılır?

Test için numune 50mm*50mm*25 mm olmalıdır. Numunelerin orijinal kalınlığı ölçülür ve ardından %75 sıkıştırmanın sürekli sağlanabileceği bir aparatta sıkıştırılır. 70 C a ısıtılmış ve set edilmiş bir etüvde 22 saat bekletilir. 22 saat beklemeden sonra numuneler yarım saat sonra orijinal kalınlıklarına geri dönerler.

Zemin testleri nelerdir?

Zemin Mekaniği Laboratuvar Deneyleri

  • Elek Analizi Deneyi.
  • Kıvam Limitleri Deneyleri.
  • Permeabilite Deneyleri.
  • Kompaksiyon Deneyleri.
  • Kayma Mukavemeti Deneyleri.
  • Konsolidasyon Deneyi.
  • Proktor deneyi nedir nasıl yapılır?

    Proktor deneyi (Kompaksiyon testi) mühendislik uygulamalarında yaygın olarak kullanılan yapay dolguların su içeriklerine göre yeterli sıkışmayı sağlayıp sağlamadığımızı tespit etmemize imkan sağlar. Proktor deneyi laboratuvar ortamında standart ve modifiye proktor testleri olarak yapılmaktadır.

    Nükleer proktor deneyi nedir?

    Nükleer proktor testi, kum konisi deneyi gibi dolguda sıkışmanın kontrolünde kullanılan bir yöntemdir.

    Standart proktor deneyi hangi zeminlerde yapılır?

    Standard proktor yöntemi, daha çok iri taneli zeminlerde, modifiye proktor ince taneli zeminlerde ve ağır temel sıkıştırmalarında kullanılır. Bu iki yöntemden birisi seçilerek zeminin yoğunluğu ve su içeriği elde edilir. Bu deneme en az 5 defa tekrarlanır. Her seferinde de su içeriği artırılır.

    Nükleer sıkışma deneyi nasıl yapılır?

    Nükleer Proktor testi cihazına Laboratuvardan alınan max. Kuru birim hacim ağırlığı değeri girilir. Aşağıda videoda görüldüğü gibi sıkışmış zeminde murç yardımı ile delik açılır. Açılan deliğe cihazın probu yerleştirilir ve sıkışma değeri ve su muhtevası ölçülür.

    You might be interested:  Çamaşır Yıkama Filesi Ne Işe Yarar?

    Nükleer sıkışma testi nedir?

    Kontrollü Dolguların Sıkışma Özellikleri (Kompaksiyon) Kuru yoğunluk değeri) ya sahada sıkışmış dolguda sıkışma değerini % de olarak ölçen nükleer sıkışma test cihazına girilir yada kum konisi ile sıkışmanın kontrolü hesaplamalarında kullanılır. Proktor deneyleri uygulanan enerji bakımından iki çeşittir.

    Kum konisi yöntemi nedir?

    Kum konisi methodu, sıkıştırılmış zeminin % olarak sıkışma durumunu elde ettiğimiz yerinde yapılan deneydir. Basit bir düzenek ile uygulaması yapılarak, laboratuar da yapılmış olan modifiye yada standart proktor sonucu ile kıyaslama yapılarak sonuca gidilir.

    Sıkıştırma Deneyi Nedir?

    Sıkıştırılmış dolgu imalatı yapılması gerekli olan alanlarda sıkıştırılan dolgu malzemenin ne derecede sıkıştığı, maksimum sıkışma yüzdesine ne kadar yaklaşıldığı ve sıkışma yüzdesinin ne olduğunun saptanmasını sağlayan bir arazi deneyidir.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Adblock
    detector