Soru: Elektrik Kayıp Kaçak Bedeli Nasıl Geri Alınır 2019?

Kayıp Kaçak Bedelini alan var mı?

2020 yılı itibarı ile Resmi Gazete’de son kararı açıklayan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2016’da çıkmış yasa ile kaçak ve kayıp bedeli ücretlerinin dağıtıcı firmalar tarafından tahsil edilmesinin yasal olduğunu ilan etti.

Elektrik Kayıp Kaçak Bedeli ne zaman başladı?

Neredeyse 20 yıldır satış birim fiyatı içinde belli oranda kayıp – kaçak bedeli tüketicilerden tahsil ediliyor. 1 Nisan 2011’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararıyla, daha önce satış birim fiyatının içinde yer alan kayıpkaçak enerji bedeli ayrı bir satırda gösterilmeye başlandı.

Kayıp kaçak bedeli kalktı mı?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 21 Mayıs 2014 tarihinde aldığı kararla, kayıp – kaçak bedelinin, tüketicilerden tahsil edilemeyeceğini hükmetmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: Elektrik enerjisinin naklî esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin kurallara

Kaçak Kayıp Bedeli Nedir?

Yani kayıp – kaçak bedeli elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp – kaçak bedeli oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedeldir.

Kayıp kaçak bedeli nasıl geri alınır?

* Öncelikle bulunduğunuz ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp – kaçak bedeli ödediğinize dair kağıt almanız gerekiyor. * Eğer ödediğiniz bedel 2 bin liranın altında ise ilçenizdeki tüketici hakem heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talebinde bulunmalısınız.

You might be interested:  Sık sorulan: Elektrik Geçikme Zammı Ne Kadar?

Kaçak elektrik kullanmanın cezası ne kadar?

Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.

Elektrik kayıp kaçak oranı ne demek?

Kayıp kaçak miktarı, dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere verilen enerji miktarı arasındaki farktır.

Sayaç okuma bedeli yasal mı?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kayıp-kaçak parasının elektrik abonelerine iadesine karar verdi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de, abonelerden alınan ‘fazla TRT payı ve sayaç okuma parasının’ iadesini kararlaştırdı.

Sayaç okuma bedeli ne zaman çıktı?

Geçen yıl 180 milyon TL sayaç okuma bedeli ödedikBakan Taner Yıldız, 2012 yılında abonelerden 180 milyon TL civarında sayaç okuma bedeli alındığını açıkladı. Bu ücret çıldırtıyorDanıştay, elektrik faturalarındaki ” Sayaç okuma bedelini ”usulsüz buldu ama 0.416 lira alınmaya devam ediliyor.

Kacak elektrik cezasi mahkeme sonucu ne olur?

Karşılıksız yararlanma suçunun cezası şu şekildedir: Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Elektrik dağıtım bedeli ne kadar?

Dağıtım bedeli ulusal elektrik tarifesine göre belirlenmektedir. Temmuz 2021 dönemi güncel ulusal elektrik tarifesine göre dağıtım bedeli; meskenler (evler) için 0,2651 TL’dir. Ticarethaneler (işyerleri) için 0,2711 TL’dir.

Kaçak kullanım bedeli nasıl hesaplanır?

Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.

You might be interested:  Sık sorulan: Elektrik Elektronik Mühendisi Hangi Alanlarda Çalışır?

Türkiye’de en çok kaçak elektrik nerede kullanılıyor?

Güneydoğu Anadolu, kaçak elektrik kullanımında bölgedeki illerin toplam verileriyle birlikte ilk sırayı aldı. Bu bölgede 72,7’lik yüzdeyle Mardin, ilk sırayı diğer illere kaptırmadı. Kaçak elektrik kullanımında Mardin’den sonra diğer Güneydoğu Anadolu bölgesindeki iller geldi.

Kaçak elektriği kim öder?

EPDK’nın belirlediği kayıp kaçak oranı hedefini aşacak kadar yüksek kayıp kaçak gerçekleştiğinde ise, hedeflenen oranı aşan miktar, dağıtım şirketi tarafından kamu şirketi olan Türkiye Elektrik Taahhüt ve Ticaret A.Ş.’ye ödenecek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector