Sık sorulan: Elektrik Geçikme Zammı Ne Kadar?

Gecikme faizi ne kadar?

Yeni Gecikme Faizi Oranı Vergi Usul Kanunu’nun 112. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, gecikme faizi gecikme zammı oranında uygulandığından, 1592 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik gecikme faizini de değiştirmiş olup, 30.12.2019 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %1,6 olmuştur.

Geçikme faizi nasıl hesaplanır?

Kredi gecikme faizi Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında şu formül ile hesaplanır: “geciken anapara tutarı*geciken gün sayısı* gecikme faizi /30 = gecikme faizi tutarı”. Birden fazla taksit geciktirilmesi durumunda ise bu hesaplama her taksit için ayrı ayrı yapılır.

Gecikme zammı neye göre hesaplanır?

Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.

Elektrik faturası gecikme zammı nasıl ödenir?

Okunan sayaç değerine göre düzenlenen fatura bedeli, fatura veya ödeme bildirimi üzerinde belirtilen süre içerisinde Elektrik Şirketinin tahsilat vezneleri, yetkili banka şubeleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebiliyor.

Kredi kartı faizi ne kadar?

Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı hesaplanır. Ödenen borç tutarı, asgari ödeme tutarından çıkartılır. Asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapılmışsa, ödenmeyen kısma %2,28 gecikme faizi uygulanır. Asgari ödeme tutarının dışında kalan dönem borcuna %1,98 akdi faiz oranı uygulanır.

You might be interested:  FAQ: Ziraat Mühendisliği Ne Diye Geçiyor?

Gecikme zammı en az ne kadar?

Gecikme zammı bir Yeni Türk Lirasından az olamaz. Gecikme zammı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre uygulanan vergi ziyaı cezalarında bu madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanır.

Kredi kartı faizi günlük mü aylık mi?

Kredi kartı borçlarının asgari ödeme tutarını yatıran vatandaşlara, bir sonraki ödeme dönemine kadar aylık gecikme faizi uygulanıyor. Gecikme faizi oranı Merkez Bankası tarafından 3 ayda bir yeniden belirleniyor.

Faiz hesaplama nasıl yapılır?

“anapara* faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanan formüle mevduat faiz oranı hesaplama denilir. Mesela; yıllık %14,00 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 20 bin TL para yatırılması durumunda: 20.000 TL*14,00*30/36500 = 230,13 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.

Kredi ödemesi 10 gün gecikirse ne olur?

Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir.

Pişmanlık zammı günlük mü aylık mı?

Pişmanlık Zammı Oranı Nedir? 6183 sayılı Kanunun 51. Maddesinde değinildiği üzere pişmanlık zammı, ödemenin geciktiği her ay için, gecikme zammı oranında hesaplanmaktadır. Pişmanlık zammı oranı, Nisan 2006’dan bu yana aylık yüzde 2,5 olarak uygulanmaktadır.

Gecikme zammı gecikme faizinden farklı mıdır?

Gecikme zammı, amme alacaklarının süresinde ödenmemesi durumunda uygulanan mali bir zamdır. Gecikme faizi ise gecikme zammından farklı olarak zamanında tahakkuk etmemiş bir vergiye ilişkin olarak ortaya çıkar.

Enerjisa fatura ödenmezse ne olur?

Elektrik faturanız oluşturulurken belirlenen döneme ait elektrik borcunun son ödeme tarihi de faturaya işlenir. İkinci bildirim yapıldıktan sonra, en az beş iş günü içinde ödeme yapılmazsa elektrik enerjisi kesilir. Enerji kesildiğinde kesme ihbarnamesi bırakılır.

You might be interested:  Nişantaşı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Nerede?

Kaç fatura ödenmezse elektrik kesilir 2021?

Uyarıdan sonra ikinci dönem fatura dönemi geldiğinde ikinci dönem faturanın üzerindeki son ödeme tarih de ihlal edildiğinde elektrik kurumu tüketicileri ikinci ve son kez uyararak son uyarıdan sonraki 5 iş günü içerisinde toplam her iki faturanın ödenmemesi durumunda enerjinin kesileceğini bildirir.

Elektrik faturasının gecikme faizi gider yazılır mı?

Sözkonusu giderlere ait fatura bedellerinin geç ödenmeleri nedeniyle ödenen gecikme zam ve faizleri ise, hizmeti veren kuruluşların alacakları 6183 Sayılı Kanun’un kapsamına girmediğinden vergi uygulamasında gider yazılabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector