Okuyucular soruyor: Elektrik Yangınlar Nasıl Söndürülür?

Elektrik yangınında hangisi kullanılmaz?

Elektrik yangınları E sınıfı yangın tipine girmekle birlikte insan sağlığına ciddi zararları da olabilecek kadar güçlü bir yangındır. Elektrik yangınlarının söndürülmesi için de bilinenin aksine su kullanılmaması gerekmektedir.

Evde elektrik yangını nasıl söndürülür?

Elektrik cihazları ya da tesisatlarında oluşan kaçak ve benzeri durumlardan meydana gelen yangınların söndürülmesi için karbondioksit söndürücüler kullanılmalıdır. Mutlaka su kullanılmaması gereken bu yangınlarda çarpılma riski de oldukça yüksektir.

Çıkan yangın nasıl söndürülür?

Soğutarak söndürme: Su ile soğutma: yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Yanıcı maddeyi dağıtma: yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.

Yağdan çıkan yangın nasıl söndürülür?

Eğer yağ tenceresi birden alev almaya başlamışsa, suyu direkt olarak tencerenin üzerine dökmek yerine, havluyu suyla ıslatarak, alevlerin üzerine kapatmak, alevin boğularak sönmesini sağlar.

Elektrik kaynaklı yangınları söndürmek için ne kullanılmaz?

Elektrikler kesilmeden söndürme yapılmamalıdır. Bulunan bölgede herhangi bir kablo, elektrikli açık cihaz var ise dokunulmamalıdır. Elektrik yangınlarına müdahale Kuru kimyevi toz ile olabileceği gibi Karbondioksitli söndürücülerle de yapılabilir. CO2 yüksek etkiye sahip bir soğutucu maddedir.

You might be interested:  Soru: Elektrik Olmadan Önce Hangi Aydınlatma Araçları Kullanıldı?

Hangi yangın tüpü hangi yangında kullanılır?

Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürücüler: A, B, ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Elektrik yangınlarını da söndürebilmekte olan ve fiyat / performans grafiği yüksek olduğu için en çok tercih edilen yangın söndürücülerdir. Karbondioksitli (CO2) Yangın Söndürücüler: B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir.

Elektrik Panosu Yangını ne ile söndürülmez?

Elektrik yangınları iletken ürünlerin fazla olmasından ötürü kesinlikle su ile söndürülmemelidir. Nitekim elektrik ürünlerinden ya da elektrik tesisatından kaynaklı olarak çıkan yangınlarda iletkenlik sebebiyle suyun kullanılması çeşitli felaketlere de yol açabilir.

Gaz yangınları nasıl söndürülür?

Yanıcı gaz ve basınç altında sıvılaştırılmış gaz haldeki maddelerin yangınlarıdır. C Sınıfı Yangınlar, genel kural olarak, gaz yangınlarında, yangın kaynağı kesilerek ve soğutma işlemi yapılarak söndürülür. D Sınıf Yangınlar, özel amaçla üretilmiş D sınıfı Kuru Toz ile söndürülür.

Kuru Kimyevi Toz hangi yangınlarda kullanılır?

Kuru kimyevi tozlar, temel olarak parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Elektriksel olarak yalıtkan olduklarından, enerjili elektrik donanımı ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında da etkilidirler. Fakat kirletici özelliği nedeniyle elektronik cihaz, hassas makina ve motor yangınlarında tercih edilmezler.

Hangi yangın ne ile söndürülür?

A Sınıfı yangınlar; soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülür ve kontrol edilir. B sınıfı yangınlar; soğutma (sis halinde su) ve boğma (karbondioksit, köpük, kuru kimyevi toz ) ile söndürülür. C sınıfı yangınlar; kuru kimyevi toz kullanarak boğma yöntemiyle söndürülür.

Yangın tüpü ile yangın nasıl söndürülür?

Tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkarılır ya da karbondioksit tüpünün valfi sola doğru çevrilir. Tetiğe sonuna kadar basılır. Çıkan toz ya da gazı yangının olduğu yere doğru püskürtme işlemi yapılır. Yangın ön taraftan arkaya doğru söndürülür.

Sıvı yangın nasıl söndürülür?

Sıvı haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır. Örneğin benzin, alkol tiner gibi maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlar B sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için su kullanılmamalıdır. Kuru kimyevi tozlu veya köpüklü söndürücüler kullanılabilir.

You might be interested:  FAQ: Inşaat Mühendisliği Kpss Nasıl?

Yağ yangınları ne ile söndürülür?

İlk müdahale söndürücüsü olarak Kuru Kimyasal Toz ve Karbondioksit kullanılabilir. Mutfaklarda tutuşan tava ve fritözlerin söndürülmesi için yangın battaniyesi de bulundurulmalıdır. Yağ yangınlarında su kesinlikle kullanılmaz.

Yağ yangınlarında aşağıdaki Söndürücülerden hangisi asla kullanılmaz?

Bu tip yangınlarda genel olarak su kullanılmamalıdır. Çünkü suyun E ve F sınıf yangınlarında çok iletkenlik göstermesi yangının büyümesine de neden olmaktadır. Su yerine kuru kimyasal toz ve karbondioksit söndürücülerin kullanılması son derece doğru bir yöntem olacaktır.

Yağ yangınlarında su neden kullanılmaz?

Yağ yangınları belirttiğimiz üzere yangın sınıfları kapsamında F sınıfı olarak nitelendirilen yangınlardır. Kızarmış yağların etkisiyle meydana çıkan bu yangınların söndürülmesi için su kullanılmamaktadır. Suyun kullanılması patlamalara sebebiyet verecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector