Okuyucular soruyor: Elektrik Faturası Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Damga vergisi hangi tutar üzerinden alınır?

Damga vergisinin iki şekilde ödenmesi mümkündür. Bunlardan birine ‘Nispi Ödeme’ denir ve binde 8,25 olarak hesaplanır. İkinci seçenek ise Maktu Şekilde ödemedir ve 30 TL olarak ödenir. Şayet sözleşmede değer belirtilmemişse damga vergisi maktu alınır, değer varsa nispi alınır.

Faturadan damga vergisi kesilir mi?

Kanunda faturalar üzerinden Damga Vergisi kesintisi yapılacağına dair açık bir hüküm bulunmamaktadır. Tebliğ, ihale karar ve sözleşmeleri dışında fatura, ödeme emri belgesi veya mal veya hizmet alımı karşılığı düzenlenen diğer belgeler üzerinden Damga Vergisi kesintisi yapılamayacağı yönünde hüküm içeriyor.

Elektrik faturası damga vergisi nedir?

Bankasına yapılan kira ile su, elektrik ve yakıt kullanımına ilişkin olarak yapılacak ödemelerden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a bölümü gereğince binde 7,5 nispetinde damga vergisi kesintisi uygulanması gerekmektedir.

2020 damga vergisi oranı kaç?

Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2020 yılı için yeniden değerleme oranı %9,11 (dokuz virgül on bir) olarak tespit edilmiş ve 28/11/ 2020 tarihli ve 31318 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 521) ile ilan edilmişti.

You might be interested:  Kaçak Elektrik Bedeli Nasıl Geri Alınır?

Damga vergisi hangi tutar üzerinden kesilir?

Devlet tarafından alınan bir vergi çeşidi olan damga vergisi, kurum ve kişiler arasında gerçekleşen işlemler sonucunda geçerliliğin belgendiği kağıt üzerinden alınan vergidir.

Damga vergisi nasıl beyan edilir?

Damga vergisi ödeme şekilleri Sözleşmelerin damga vergisi esas olarak makbuz karşılığı ödenir. Bu yöntem aslında beyan esasıdır. Damga vergisi beyannamesiyle vergi beyan edilir ve ödenir. Ödeme karşılığında makbuz üretildiği için yönteme “makbuz verilmesi suretiyle ödeme” denmiştir.

Hakedişlerden damga vergisi kesilir mi?

Yeni bir ihale kararı alınmaksızın, sözleşmede iş artışı yapıldığında, ihale karar Damga Vergisi alınmaması sadece hakediş ödenirken binde 9,48 oranında damga vergisi kesilmesi gerekmektedir. Döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar, damga vergisinden muaftır.

Basit usulde damga vergisi kesilir mi?

Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri ile dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak

Tek başına alınan damga vergisi nedir?

9047 vergi kodunun açılımı tek başına alınabilen damga vergisidir. Tek başına alınabilen damga vergisi için ödeme yapacak kişiler 9047 kodu üzerinden bu işlemlerini gerçekleştirirler. Bu vergi türü kişi ve kurumlardan yapılan işlemler karşılığında alınan damga vergilerini kapsar.

2021 damga vergisi nedir?

Yeni bilgiye göre 2020’de 58,80 TL olan KDV beyannamesine ait damga vergisi tutarı %9,11 oranında artarak 2021 ‘de 64,15 TL olacak. 2020’de 91,70 TL olan geçici vergi beyannamesine ait damga vergisi tutarı ise %9,11 oranında artarak 2021 ‘de 100,05 TL olacak.

Maktu damga vergisi ne demek?

Damga vergisi, nispi damga vergisi ve maktu damga vergisi olmak üzere, iki ayrı biçimde ödenebilir. Yani şayet ki sözleşmede değer belirtilmişte, bu belirtilen değer üzerinden nispi damga vergisi alınır. Eğer ki sözleşmede bir değer belirtilmemişse, bu sözleşmelerden alınan damga vergisi ise maktu damga vergisidir.

You might be interested:  5 Sınıf Basit Elektrik Devresi Nasıl Yapılır?

Damga vergisi nasıl hesaplanır?

Sözleşmenin sayısına göre tutarlar değişiklik gösterebilir. Damga vergisi hesaplanırken kazanılan veya anlaşılan tüm para esas alınmalıdır. Brüt kazanç üzerinden çarpım işlemi yapılmalıdır. Damga vergisi = Kazanılan toplam kazanç x Damga vergisi oranı şeklinde yapılan hesaplar kişileri doğru sonuca götürecektir.

Damga vergisi nasıl hesaplanır 2021?

Bu kontratlardan alınacak tutar, kefil türüne ve brüt (stopaj veya KDV dahil) kira tutarına göre değişmektedir. 2021 yılında kefilsiz sözleşmelerden binde 1,89, adi kefillilerden binde 11,37, müteselsil kefilli olanlardan ise binde 9,48 oranında tahsil edilmektedir.

Beyanname damga vergisi ne kadar?

Damga vergisi, iki şekilde ödenebilir. Bunlardan birisi, ‘Nispi Ödeme’ dir. Bu ödeme ise, binde 8,25 olarak hesaplanır. İkinci ödeme şekli ise, maktu şekilde 30 TL olarak ödenir.

Damga vergisi oranı ne zaman değişti?

29 Aralık 2020 tarihli ve 31349 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 65 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanacak damga vergisi tutarları yeniden belirlenmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector