FAQ: Elektrik Kaçak Kullanım Bedeli Iadesi Nasıl Geri Alınır?

Kayıp kaçak bedeli kalktı mı?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 21 Mayıs 2014 tarihinde aldığı kararla, kayıp – kaçak bedelinin, tüketicilerden tahsil edilemeyeceğini hükmetmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: Elektrik enerjisinin naklî esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin kurallara

Fazla ödenen elektrik faturası nasıl geri alınır?

Elektrik faturası para iadesi! Abonelerin faturaları 2 bin lira altı ise Tüketici Hakem Heyeti’ne ( fatura tutarına göre), 2 bin lira üstü için ise mahkemeye başvurmaları gerekiyor. Aboneler, hem halen tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edebiliyor.

Kaçak Kayıp Bedeli Nedir?

Yani kayıp – kaçak bedeli elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp – kaçak bedeli oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedeldir.

TRT payı nasıl geri alınır?

Hesaplanan bedelin alınması için başvuru yapılması (hakem heyeti veya mahkemelere), Alacağı bedeli 2 bin TL’nin altında olan kişiler tüketici hakem heyetine, daha üzerinde olan vatandaşlar ise tüketici mahkemelerine başvuru yapmalıdır. Bu süreçte TRT payı iadesini alabilmeniz mümkün olmaktadır.

You might be interested:  Sıfır Daire Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Kayıp kaçak bedeli nasıl geri alınır?

* Öncelikle bulunduğunuz ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp – kaçak bedeli ödediğinize dair kağıt almanız gerekiyor. * Eğer ödediğiniz bedel 2 bin liranın altında ise ilçenizdeki tüketici hakem heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talebinde bulunmalısınız.

Kayıp kaçak bedelini kim ödüyor?

2020 yılı itibarı ile Resmi Gazete’de son kararı açıklayan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2016’da çıkmış yasa ile kaçak ve kayıp bedeli ücretlerinin dağıtıcı firmalar tarafından tahsil edilmesinin yasal olduğunu ilan etti.

Elektrik faturası fazla geldi nereye şikayet edilir?

Faturanın normalden yüksek geldiğini düşünülüyorsa: Hizmet alınan elektrik dağıtım şirketine itiraz dilekçesi yazılır. Dilekçeyi hizmet birimleri ya da işletme müdürlüklerine doğrudan ulaştırabilir, posta ya da e-posta yoluyla itirazınızı bildirebilir veya müşteri hizmetleri üzerinden kayıt oluşturulabilir.

Elektrik iade bedeli ne kadar?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), güvence bedelini yıllık olarak güncellemektedir. Bu bedel tüm görevli elektrik şirketleri tarafından uygulanmaktadır. EPDK’nın 2021 yılı için belirlemiş olduğu 1 kW başına elektrik güvence bedeli mesken için 37,6 TL, ticarethane için ise 106,9 TL’dir.

Gelen faturaya nasıl itiraz edilir?

Faturaya itirazın gerçekleştirilmesi bakımından kanunda belirli bir şekilde öngörülmemiştir. Noter kanalı ile, güvenli elektronik imza ile, telgraf ya da iadeli taahhütlü mektup ile, faturanın kabul edilmemesi, geri postalanması yolu ile hatta sözlü olarak da faturaya itiraz gerçekleştirilebilir.

Kayıp kaçak nedir?

Kayıp kaçak miktarı, dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere verilen enerji miktarı arasındaki farktır.

Elektrik Kayıp Kaçak Bedeli ne zaman başladı?

Neredeyse 20 yıldır satış birim fiyatı içinde belli oranda kayıp – kaçak bedeli tüketicilerden tahsil ediliyor. 1 Nisan 2011’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararıyla, daha önce satış birim fiyatının içinde yer alan kayıpkaçak enerji bedeli ayrı bir satırda gösterilmeye başlandı.

You might be interested:  Klimanın Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de en çok kaçak elektrik nerede kullanılıyor?

Güneydoğu Anadolu, kaçak elektrik kullanımında bölgedeki illerin toplam verileriyle birlikte ilk sırayı aldı. Bu bölgede 72,7’lik yüzdeyle Mardin, ilk sırayı diğer illere kaptırmadı. Kaçak elektrik kullanımında Mardin’den sonra diğer Güneydoğu Anadolu bölgesindeki iller geldi.

TRT payı hangi faturalarda?

GELİRİN YÜZDE 88’İ ELEKTRİK FATURASI VE BANDROLDEN 3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu’na göre, radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlar ile görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen her türlü cihazlardan alınan bandrol ücretleri TRT ‘ye aktarılıyor.

TRT vergisi kaç TL?

Bunun 6.2 kuruşu KDV, 1.06 kuruşu Belediye Tüketim Vergisi (BTK), 0.42 kuruşu da TRT payı olarak tahsil ediliyordu. 5 yıl aradan sonra 1 Ocak 2021’de konut elektriğinin fiyatı, 79.61 kuruşa çıktı. KDV 6.2 kuruştan 12.14 kuruşa, BTV 1.06 kuruştan 1.98 kuruşa, TRT payı da 0.42 kuruştan 0.79 kuruşa yükseldi.

TRT payı nedir neden alınıyor?

TRT payı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu giderlerinin karşılanması amacıyla, elektrik tüketicilerinden tahsil edilir. TRT gelirlerinin en büyük kısmı, televizyon ve radyo satışlarından aldığı bandrol ve elektrik paylarından oluşuyor. 2013 yılında kurum, elektrik faturalarından 800 milyon TL gelir elde etmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector