Elektrik Faturasında Reaktif Ceza Nasıl Anlaşılır?

Kompanzasyon panosu neden cezaya girer?

Reaktif gücün engellenmesi için kompanzasyon panoları kullanılır. Kompanzasyon panoları içerisinde bulunan kondansatörler, belirli kademelerde devreye girer ya da devreden çıkar. Reaktif gücün seviyesi belli noktayı aştığında elektrik faturasında ceza ödenir.

Reaktif ceza ne demek?

Reaktif Ceza Bedeli ise, bir tüketicinin aktif elektrikten hariç olarak, elektrik sisteminin şebekeden çektiği düzensiz güç için gündeme gelen bedeldir. Reaktif Güç Kompanzasyonu kullanıldığı taktirde sisteminiz reaktif elektrik çekimini minimuma indirger.

Elektrik faturasında aktif reaktif ne demek?

Yüksek güç tüketen ve floresan lamba, transformatör, elektrik motorları, buzdolapları gibi cihazları barındıran işletmelerde şebekeden özel bir akım çekilir. Bu akım kullanılmamakla birlikte enerji olarak üretilmesi gerekmektedir.Verimsizliğe yol açan bu duruma reaktif enerji tüketimi denir.

Reaktif güç cezası nedir?

Sistemden, belirlenen endüktif reaktif güç düzeyinin üzerinde güç çekilmesi ya da sisteme belirli düzeyin üzerinde kapasitif reaktif güç verilmesi durumunda uygulanan cezaya reaktif ceza denir. Ceza kapsamına giren güç miktarı sizin kurulu gücünüze göre değişkenlik gösterecektir.

Reaktif cezaya neden girilir?

Reaktif Ceza Neden Gelir Ve Nasıl Oluşur? Tüketim tutarı mevcut ise müşteri reaktif cezaya girer. Bunun nedeni müşteri sistemden fazla yük çekmiştir. Sistem kompanzasyon panosundaki kompresörler bu sistemden fazla çekilen gücü düzeltemez bu yüzden abone reaktif cezaya girer.

You might be interested:  FAQ: Elektrik Sobası Ne Kadar Yakar 2016?

Kapasitif cezaya neden girilir?

Elektrik devresinde dahil olan hizmet ve üretim için kullanılan yüklerin kapasitif etkileri sonucunda sistemde oluşturduğu faz kayması reaktif güç meydana getirir. Akım fazının gerilim fazından geride kalması sonucu ortaya çıkan güç kaybı reaktif güç kapasitif ceza oluşturur.

Reaktif ceza oranları nedir?

Bağlantı gücü 50 KVA altında ise endüktif reaktif cezası %33’dür. Yine bağlantı gücü 50 KVA’nın altında olan bir tesisin kapasitif reaktif ceza oranı %20’dir. Yine bir tesisin bağlantı gücü 50 KVA endüktif üzerinde ise %20, 50 KVA altında kapasitif reaktif ceza sınırı ise %15 olarak belirlenmiştir.

Reaktif elektrik ne demek?

Reaktif enerji, sisteme bağlı tüketim yapan ekipmanların çalışabilmesi için aktif enerji ile birlikte çekilen güçtür. Mesken aboneleri, aydınlatma aboneleri, tek fazla beslenen aboneler, bağlantı gücü 9 kW’a (dâhil), kurulu güç 15 KW’a kadar olan abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.

Reaktif enerji bedeli ödenir mi?

Tüketiciler iş üretmek için şebekeden hem aktif hem de reaktif enerji çeker ancak sadece aktif enerjiyi kullanır; sayaçlar aktif enerjiyi ölçer bu sebeple faturada sadece aktif enerji ödenir. Zira çekilen reaktif enerji tüketiciler tarafından ödenmemektedir.

Endüktif reaktif tüketim nedir?

ENDÜKTİF REAKTİF AKIM NEDİR? Elektrodinamik sisteme göre çalışan transformatör, elektrik motorları gibi cihazlar şebekeden mıknatıslanma akımı çekerler. Mıknatıslanma akımı manyetik alan varken şebekeden çekilir ve ortadan kalktığında iade edilir. Bu akıma Endüktif Reaktif Akım denir.

Reaktif tüketim bedeli nasıl hesaplanır?

Reaktif Bedel Nasıl Hesaplanır? Kullanıcı kusuru nedeniyle sayaçların Endüktif ve Kapasitif değer kaydetmemesi (sıfır değer kaydetmesi); o dönem tüketilen aktif enerjinin % 90’ı kadar miktar güncel tarife üzerinden reaktif enerji bedeli hesaplanır.

Reaktif güç kontrol rölesi ne işe yarar?

Reaktif güç kontrol rölesi otomatik olarak ayarlanan güç kat sayısına ulaşmak için kondansatörleri devreye alıp çıkartma görevini yapan elektronik cihazdır. Sistemde bulunan gerilim ile çekilen akımın faz farkını algılayarak, çıkış röle grubu aracılığı ile kondansatörleri kumanda eder.

You might be interested:  Soru: Çukurova Elektrik Kimin?

Kompanzasyon yönetmeliğine göre gücü 50 KVA dan büyük olan elektrik tesislerinde kapasitif reaktif güç aktif gücün yüzde kaçını geçemez?

Bağlantı gücü 50 KVA altında olan tesisler için kapasitif reaktif ceza sınırı %20, Bağlantı gücü 50 KVA üzerinde tesisler için endüktüf reaktif ceza sınırı %20, Bağlantı gücü 50 KVA altında olan tesisler için kapasitif reaktif ceza sınırı %15 olarak uygulanır.

Reaktif güç nasıl önlenir?

Reaktif ceza nasıl önlenir sorusunun en basit cevabı kompanzasyon panosunun kontrolü ile bu ceza ortadan kalkmaktadır. Yani reaktif ceza önlemeyi izlenebilen bir ortamda ceza maliyetini faturaya yansımasını önlemek için gerekli kompanzasyon bakımı yapılarak önlenebilir.

Kompanzasyon panosu ne ise yarar?

Kompanzasyon Panosu Hangi İşe Yarar Kompanzasyon panosu, işletmenin güç katsayısını düzeltmek için gerekli olan cihaz kondansatör ve ölçü aletlerinin üzerinde bulunduğu panodur. Bu anlamda endüktif yükler (transformatörler, balastlar, elektrik motorları vs.) reaktif güç çekerler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector