Soru: Elektrik Yangınlarında Hangi Yangın Söndürücü Kullanılır?

Elektrik kaynaklı yangınları söndürmek için ne kullanılmaz?

Elektrikler kesilmeden söndürme yapılmamalıdır. Bulunan bölgede herhangi bir kablo, elektrikli açık cihaz var ise dokunulmamalıdır. Elektrik yangınlarına müdahale Kuru kimyevi toz ile olabileceği gibi Karbondioksitli söndürücülerle de yapılabilir. CO2 yüksek etkiye sahip bir soğutucu maddedir.

Elektrik yangınları ne ile söndürülmez?

Elektrik yangınları iletken ürünlerin fazla olmasından ötürü kesinlikle su ile söndürülmemelidir. Nitekim elektrik ürünlerinden ya da elektrik tesisatından kaynaklı olarak çıkan yangınlarda iletkenlik sebebiyle suyun kullanılması çeşitli felaketlere de yol açabilir.

Elektrik panosu yangınları hangi tip yangın söndürme cihazı ile söndürülür?

Elektrik cihazları ya da tesisatlarında oluşan kaçak ve benzeri durumlardan meydana gelen yangınların söndürülmesi için karbondioksit söndürücüler kullanılmalıdır. Mutlaka su kullanılmaması gereken bu yangınlarda çarpılma riski de oldukça yüksektir.

Elektrik yangınlarının söndürülmesinde su kullanılmasının ana sebebi nedir?

İçerisindeki karbondioksit kaynağıyla birlikte ortamdaki oksijen oranının azaltılması yangının söndürülmesine de etki edecektir. Nitekim belirttiğimiz üzere suyun kullanılması iletkenliği artıracağından dolayı elektrik yangınlarının da daha alevli olmasına ve daha da büyümesine sebep olacaktır.

You might be interested:  FAQ: Ziraat Mühendisliği Ne Iş Yapar?

Elektrikli cihaz ve sistemlerde çıkabilecek yangınlara müdahale ederken hangi söndürücü öncelikle kullanılmalıdır?

KARBONDİOKSİT (CO2) GAZI Karbondioksit (CO2) gazı yanıcı olmayan ve boğucu etki yapan bir söndürme maddesidir. B ve C sınıfı yangınlarda, ayrıca enerji yüklü elektrik tesisat ve cihaz yangınlarında etkilidir.

D sınıfı yangın nasıl söndürülür?

D sınıfı yangınlar; magnezyum, titanyum, zirkon- yum, sodyum, lityum ya da potasyum gibi yanıcı metallerde meydana gelen yangınlardır. Metal yangınları boğarak söndürülür ve bunun için D tipi kimyasal kuru toz kullanılır. Bu sınıfın en sık kullanı- lan söndürme maddesi, sodyum klorittir.

Elektrik kaçağı yangına nasıl sebep olur?

Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.

Gaz yangınları nasıl söndürülür?

Yanıcı gaz ve basınç altında sıvılaştırılmış gaz haldeki maddelerin yangınlarıdır. C Sınıfı Yangınlar, genel kural olarak, gaz yangınlarında, yangın kaynağı kesilerek ve soğutma işlemi yapılarak söndürülür. D Sınıf Yangınlar, özel amaçla üretilmiş D sınıfı Kuru Toz ile söndürülür.

Kuru Kimyevi Toz elektriği iletir mı?

Kuru kimyevi tozlar genel olarak parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Elektriksel olarak yalıtkan olduklarından enerjili elektrik donanımı ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Fakat kirletici özelliği nedeniyle elektronik cihaz, hassas makina ve motor yangınlarında tercih edilmezler.

Kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü nerede kullanilir?

Elektriksel kaynaklı yangınlar, kızarmış yanan yağ yangınları ve parlayıcı sıvı yangınlarını söndürmek için kuru kimyevi toz kullanılmaktadır. İçerisindeki kimyasal özelliklerle nemi çeken kuru kimyevi toz, çeşitli yangın söndürme sistemleri arasında en önemli olanlarındandır.

ABC yangın tüpü nedir?

ABC tozlu yangın söndürücü olarak da bilinen kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları A, B ve C tipi yangınlarda yani metal ve elektrik yangınları haricindeki tüm yangınlarda kullanılabilen cihazlardır. Katılar, yanıcı sıvılar ve yanıcı gazlar nedeniyle çıkan yangınlar ABC tozu ile söndürülebilir.

You might be interested:  Sık sorulan: Gazi Üniversitesi Inşaat Mühendisliği Nerede?

Arabada yangın söndürme tüpü nerede olmalı?

Bazı araçlarda bu mümkün olmasa da şöför koltuğunun altı bir çok araçta yangın tüpü koyacak kadar yer vardır. Yangın tüpü koltuk altında olduğunda en fazla üç saniye içinde yangına müdahale ederek yangını söndüre bilirsiniz. Bununla baraber yangın tüpünü koycağınız diğer bir yerde ön yolcu koltuğu altıdır.

Elektrik ve sıvı B yangınlarına aşağıdakilerden hangisi ile müdahale edilmez?

Örneğin benzin, alkol tiner gibi maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlar B sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için su kullanılmamalıdır. Kuru kimyevi tozlu veya köpüklü söndürücüler kullanılabilir.

Prizden yangın çıkarsa ne yapmalıyız?

Eğer elektrik kaçağı kaynaklı ya da gaz kaçağı kaynaklı bir yangınsa asla su ile müdahale etmeyin. Gaz ve elektrik, su ile karşılaştığında yangın büyür. Burada yapabiliyorsanız gazı ve elektriği kesmeyi deneyin. Ardından 110 numaralı İtfaiye hattını arayın ve yardım çağırın.

Elektrik yangınları hangi sınıfa girer?

Kuru kimyevi tozlar bu yangınları söndürmede kullanılırlar. Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınları ayrı bir sınıf içinde değerlendirmeyip C sınıfı yangınların içerisinde inceleyebiliriz. Elektrik akımı kesilerek müdahale edilmeli ve kuru kimyevi toz kullanılmalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector